Aniden hissedilen bir korku olup çarpıntı, terleme, ateş basması, nefes tıkanıklığı, bulantı, göğüs sıkışması, titreme gibi semptomlarla seyreder. 5 ila 20 dakika sürer.
Korkunun sizi kontrol etmesine izin vermeyin. Daha önceden panik atak yaşadığınız yerlerden uzak durmayın. Belirtileri hissettiğinizde güvenli bulduğunuz yerden ayrılmayın ve kendinize bunun gerçek bir tehlike olmadığına dair telkin edin. Bu geçici bir süreçtir; atak bittiğinde siz de fark edeceksiniz.
Aklınız başka yere yönlendirin. Panik ataklarla baş etmenin en iyi yolu bunu kabul edip savaşmaktır.
Bazı ataklar nefes tıkanıklığı ile gelebilir. Bu yüzden nefes kontrolünü öğrenin. Elinizi göbek deliğinizin üstü ile son kaburganızın altına yerleştirin. 5’e kadar sayarak burnunuzdan derin bir nefes alın , 5 sn kadar tutun ve yavaşça ağızınızdan nefesinizi bırakın. Elinizin inip çıktığını hissedin.
Etrafındakileri fark et ve onlara dokun.Anı hisset.
Açlık, kızgınlık, yalnızlık ve yorgunluk gibi 4 duyu herkeste en kötüyü dışa vurur. Panik atağa sahipseniz bu 4 duyunuzu kontrol edin.
Atak öncesi ve süresince kendi kaslarınıza masaj yaparak vücudunuzun rahatlamasını sağlayın.
Olumsuz düşünce ve insanlardan uzak durun. Korkunuza (1 -10 arası) not verin ve beyninizin anda kalmasını sağlayın.
Sigara, alkol ve fazla çay/kahveden uzak durun. Kullanım anında rahatlama sağlasa da uzun vadede atak sıklığını ve derinliğini arttırır.
Fiziksel aktiviteler ve sizi rahatlatacak meditasyonlar stress seviyenizi azaltır. Huzurunuzu ve dinginliğinizi arttırır.