Güneş Lekeleri Nedir? Nasıl Korunuruz?

Güneş Lekeleri Nedir? Nasıl Korunuruz?

Öncelikle D vitamini sentezi için güneşe muhtacız. Ancak bize kollarımız ve baldırlarımız açık bir şekilde 15 dk yeterli olmaktadır. Hatta sırtmız açık ise 5-10 dk bile yeterlidir. Güneş ilk dakikalarda yararlı etkileriyle bize fayda sağlar.

Ancak 20 dkdan sonra UVB ile bizi yakıp pişirirken UVA ile yaşlandırmaya başlar.

Vücudumuz evrimsel bir mekanizma ile derideki melanosit hücrelerini, renk pigmenti yani bronzluk sağlayan melanini üretir.

Böylelikle vücudumuz belli bir noktaya kadar güneşi tolere edebilir. Buradan sonra güneş hücrelere ve derimize tolere edilemeyecek zararlar vermeye başlar. Kontrolsüz melanin (renk pigmenti) üretimi ve DNA hasarına bağlı anormal hücre bölünmeleri ile cilt lekelenmeye ve geri dönüşümsüz hasara yani yaşlanmaya uğrar. Güneş lekelerinin oluşumu bu şekilde oluşur.

NASIL KORUNURUZ !

1) ilk şart kesinlikle güneş koruyucu kullanmak. Uygulama yolu; parmak uçlarına alıp inceltiğimiz ürünü cilde tamponlayarak uygulama şeklindedir. Böylece filtreler yerleşir ve bizi korur.

2) After sun yada nemlendirici kullanarak güneşin kaybettirdiği suyu yerine koymak. Ayrıca aftersun ürünler artan vücut ısısını düşürerek rahatlama sağlar.

3) Güneş koruyucu/aftersun ürünü ciltten sabun ya da deterjan içermeyen temizleyici ile arındırmak

4) Düzeli peeling yaparak ölü tabakayı uzaklaştırmak. Böylelikle alttan gelen canlı tabaka desteklenir ve leke oluştuysa katman katman soyularak leke uzaklaştırılır.

5) Özellikle güneşin zararını tolere edebilecek ve deri altı dokuların yenilenmesini sağlayacak likopen, C vitanmini, curcumin, krill yağı gibi antioxidan ile kolagen, hyalüronik asit kullanılmasıcildin sağlıklı kalmasına yardımcı olur.

Etiketler: Güneş Lekeleri
Mart 28, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR